A mål til vogn

HVA ER A-MÅL?

A-målet er lengden fra bakken, gjennom skinnen på campingvognen til bakken (ca. 30 cm ut til siden). Det måles lett med en snor (se skissen).

Trenger du a mål til din Bürstner vogn ? du finner det her : https://www.isabella.net/no/support/a-maal-soekning 

 

 

Norge får nytt skilt for biler over 3500 kg

Det er i Rogaland mellom Flyplassvegen og Tanangervegen på Sola den første strekning med eget kjørefelt for tungtrafikk kommer.

– Målet er å bedre framkommeligheten for næringstrafikken til og fra Risavika havn, forteller senioringeniør i Statens vegvesen, Inge Lygre Undheim i en pressemelding.

Hensikten er at dette skal gi bedre framkommelighet for alle når alle større kjøretøy kjører i tungbilfeltet. Etaten har sett til erfaringer i blant annet Dublin når tungbilfelt nå innføres.

Det er første gang i Norge at tungtrafikken får et eget kjørefelt. Derfor har Statens vegvesen fått et helt nytt skilt. Skiltet har blå bakgrunn med et kjøretøy som viser at kjøretøy over 3,5 tonn kan bruke kjørefeltet. Det finnes også et tilsvarende skilt for 7,5 tonn.

Bobilverden.no har spurt Undheim om hvordan bobiler i kjøretøygruppe M1 med vekt over 3500 skal forholde seg til de nye skiltene. Gjelder disse skiltene også bobil? Eller er tungbil definert på en annen måte?

Det enkle svaret fra Undheim er ja, disse skiltene gjelder også bobiler over 3500 kg. De kan dermed benytte tungbilfeltet.

Brems hardere – unngå rustne bremseskiver

Det er lurt å bremse hardt i kontrollerte former noen ganger gjennom vinteren for å få vekk rust på bremseskivene. Da unngår du unødvendige verkstedregninger.

Bakbremsene på bilene blir rett og slett for lite brukt. Da blir det fort rust. Foto: Colourbox.

Rustne bremseskiver er et problem på nyere biler, forklarer Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF i en pressemelding.

Vanligvis kjører vi rolig og bremser kontrollert. Siden det er mindre bremsekraft på bakbremsene, betyr dette at mesteparten av bremsingen skjer med forbremsene.

– Det blir rett og slett så lite bruk av bakbremsene at det danner seg rust på skivene der, sier Sødal.
– Dessverre er det ikke uvanlig at folk må skifte skiver bak allerede etter at bilen har vært noen få år på veien, fortsetter han.

Vi går nå inn i vinteren med salting av veiene. Så nå er det viktig å være ekstra oppmerksom på å bruke bremsene litt.

– Noen harde oppbremsinger på parkeringsplassen hjemme eller i andre kontrollerte omgivelser, gjør at du kan unngå en regning på mange tusen kroner. Så det er lurt å være føre var, sier Nils Sødal. – Husk også å spyle bremseskivene litt ekstra når du vasker bilen, avslutter han.

Flere spanske byer får miljøsoner

For et år siden innførte Barcelona sin miljøsone. Fra 1. november i år har Madrid innført tre miljøsoner. De spanske miljøsonene trer i kraft når forurensningen øker. Det er også innført miljøoblater.

Ser du dette skiltet er det all grunn til å være varsom. Illustrasjon: Green-Zones.eu.

Oblatene eller klistremerkene skal i stor grad ha blitt sendt til spanske bilister, men for utenlandske bilister er det vanskeligere.
– For utenlandske biler er det ikke mulig å bestille oblater, skriver firmaet Green-Zones som selger miljømerker til flere land. De oppfordrer utenlandske bilister til å holde seg utenfor aktive miljøsoner.

De spanske miljømerkene ligner på de tyske og franske, men har sin egen inndeling. Det blå merket er for elektriske biler, plug-in hybrider og biler som går på brenselceller. Et blå-grønt merke er for biler som går på naturgass. Det grønne merket er aktuelt for biler og lette kjøretøy på bensin fra Euro 4 eller høyere og for diesel Euro 6. Det er også et gult merke.

Noen av miljøsonene er permanente. Andre innføres ved akutt luftforurensning. En by kan ha inntil tre miljøsoner hvor for eksempel den innerste kan ha permanente restriksjoner mens de øvrige kan ha periodiske restriksjoner. Det kan også innføres midlertidige restriksjoner på hastighet.

Systemet blir ikke enklere ved at det kan være unntaksbestemmelser for beboere i sonene. Inntil det er mulig for utenlandske bilister å skaffe seg miljøoblatet er trolig det beste rådet å parkere utenfor sonen når den er aktiv. Slik Green-Zones anbefaler. Bøtene for å kjøre inn i en sone du ikke har lov til å kjøre inn i er på 90 euro.

Firmaet Green-Zones har utgitt en gratis app hvor du til en hver tid kan se status for ulike miljøsoner, ikke bare i Spania, men i flere andre land.

Har den som skal låne bilen din gyldig førerkort?

Her kan den som låner ut bilen sin enkelt sjekke om den som skal låne bilen har gyldig førerkort. Tjenesten er tilgjengelig for alle, men den krever innlogging via ID-porten, slik som for mange av våre øvrige digitale tjenester, sier Bujar Llukaj ved førerkortkontoret i Statens vegvesen i en pressemelding i dag.

For å sjekke hvilke føreretter en person har, trenger du navn og fødselsnummer (11 siffer). Tjenesten sjekk førerkort finner du (ekstern lenke).

– Det er kun hvilke føreretter en person har som blir opplyst i tjenesten. Øvrig informasjon slik som eventuelle beslag og inndragning, eller begrensninger på grunn av helsemessige årsaker er taushetsbelagt og vil ikke bli tilgjengelig.

– For privatpersoner er det en begrensning på 10 søk i døgnet. For virksomheter som logger inn via Altinn, slik som for eksempel bilutleiefirmaer eller bilforhandlere, er det lagt en begrensning på 2000 søk per døgn, sier Llukaj.

Se hvem som har søkt på deg
Alle oppslag blir synlig i Din side for den personen som søkes opp. Ved første gangs søk får den det søkes på en SMS om søket og hvordan de kan sjekke søkehistorikk.

Brannsikkerhet

Her er nyttig lesesoff angående brannsikkerhet i bil og vogn.

Anbefaler alle å lese denne grundig og følge rådene.

Gå inn på linken og les?http://www.sikkerhverdag.no/brann/forebygge-brann/brannsikker-pa-camping/  

Gjør bobilen / vogna klar for sesongen

Sjekk gasslangen

De fleste caravaner har propangassanlegg. Det svært viktig å unngå gasslekkasje, som kan føre til brann eller eksplosjon i vogna.

– Gummislangen fra gassflasken må trykktestes og sjekkes for utvendige sprekker. Sjekk datoen på slangen. Den bør skiftes minst hvert tredje år, sier Nyhus.

Dersom bobilen er på service, pass på at de lekkasjetester propananlegget. Har du ikke lekkasjeindikator i vogna, så få det ettermontert.

Andre viktige sikkerhetsforanstaltninger er å teste bremser og sjekke lys og dekk.

– Kontroller mønsterdybden, se etter skjevslitasje og undersøk om dekkene er blitt porøse av å stå i sola. Dekk bør ikke være over seks år gamle før de byttes. I tilfelle punktering, er det lurt å ha jekk og reservehjul i vogna, sier Jørgen Snoen.

Viktig å vaske

En annen viktig, men kanskje litt kjedeligere del av vårklargjøringen, er inn- og utvendig rengjøring av bobilen.

– Når du rengjør innvendig bør du se etter fukt og lekkasjer. Slikt fører til sopp- og råteangrep, som kan gjøre det utrivelig og helsefarlig å oppholde seg i vogna. Det kan også bli kostbart å utbedre, sier Snoen.

Både toalettank, avløpstank og vanntank bør renses innvendig.

– Du skal helst ikke bruke børste, i alle fall ikke i drikkevannstanken. Da kan det bli rifter i plasten hvor det lett setter seg urenheter. Bruk heller rengjøringsmidler som du tømmer i og lar stå og virke en stund. Skyll med rent vann etterpå, sier Snoen.

Utvendig rengjøring er også viktig, og her bør du bruke sjampo og polish som er beregnet på bobil og campingvogn, ikke løsemidler som for eksempel whitesprit.

– Bruk gjerne bilpolish på vinduene innvendig og utvendig. Det er nemlig akrylplast i vinduene, som gjør at de kan bli oppskrapet etter hvert, sier Snoen.

Bruk hageslangen

Vær varsom med å bruke høytrykksspyler på vogna. Trykket kan føre til at vann presses inn bak listene i blant annet dører, vinduer og ventiler. Bruk heller hageslangen, og en vaskebørste med langt skaft og myk børste.

– Det er lurt å bruke silikonstift på gummipakninger på vinduer og dører. Da forhindrer du at de setter seg fast. Spander også litt låseolje i låsesylinderen, så ikke låsene gror fast eller fryser igjen, sier Snoen.

Forsikre deg om at bobilen har nok motorolje og kjølevæske, og at bilbatteriet er ladet. Bilens instruksjonsbok har informasjon om hvordan du gjør dette.

– Ta alltid en prøvetur for å sjekke at bremser, lys og alt annet fungerer som det skal, sier Erik Nyhus.

Skaff deg støttebein for å stabilisere bobilen eller campingvogna når du camper. Kjekt å ha er også et par ekstra vanndunker, så du kan gå og hente vann til vogna.

– Til slutt må du huske å fylle bilen med det du trenger for å trives på tur. Det kan være grill, fortelt campingmøbler og annet utstyr, i tillegg til godt humør, sier Erik Nyhus i Biltema.

Sjekkliste før campingsesongen:

 1. Kontroller nivået på olje, kjølevæske og spylevæske.
 2. Sjekk at dekkene er i god stand og sørg for riktig lufttrykk.
 3. Sjekk alle lysene.
 4. Lad opp alle batterier.
 5. Bruk låsolje i låser og silikonstift på gummilister i luker og dører.
 6. Rengjør vogna inn- og utvendig.
 7. Rengjør vann- og avfallstanker. Smør pakningen på wc-kassetten.
 8. Sjekk at vannsystemet fungerer og at det ikke er lekkasje.
 9. Forsikre deg om at det ikke er lekkasje i gassanlegget.
 10. Test kjøleskapet på både strøm og gass.
 11. Test varmesystemet og alt øvrig teknisk utstyr i vogna/bobilen.

Nyttig side når du reiser med bobil eller vogn

Her finner du informasjon om tømmestasjoner,bobilparkering,campingplasser,gass stasjoner,attraksjoner og mye mer.

Absolutt verd å besøke denne siden

http://bobileksperten.no/

 

Gjør bilen / vognen klar for vinteren

Tømming av vannsystemet

 • Start med å tømme vanntankene. Åpne så alle vannkraner og sett dem i midt-stilling mellom kaldt og varmt vann. Husk å legge dusjslangen ned i dusjkaret. Åpne dreneringskranen til Truma/ALDE. La alle kraner stå oppe, slik at vanndråper kan tørke ut. Kjør en liten tur med bilen, slik at mest mulig vann renner ut.
   
 • Sjekk at ventilasjonen i bilen er tilstrekkelig. Ta ut sengtøy, dyner og klær fra bilen, og trekk madrasser og sitteputer litt ut fra veggen (for å forhindre jordslag).
   
 • Smør alle utvendige låser med låsespray eller «verktøy på boks». Smør alle pakninger med silikonstift eller spray.
   
 • Sett kjøleskapet i luftestilling
   
 • Forviss deg om at motorens kjølevæske tåler nok minusgrader. Bruk en glykolmåler, evt. ta turen innom til et verksted.

Når det gjelder varme/ikke varme på i bobilen i løpet av vinteren, får dette være opp til den enkelte. Det viktigste er at bilen er godt nok ventilert. Stillestående luft holder godt på fuktigheten, og kan forårsake muggdannelser.

Strøm
Det er alltid en diskusjon om hva som er det beste for batteriene gjennom vinterlagring. Vi vil anbefale at bodelsbatteriet lades helt opp, for så å kobles helt fra (ta kablene fysisk av). Et fulladet batteri tåler godt lagring gjennom vinteren. Når det gjelder startbatteriet, bør dette være tilkoblet (pga. motorens styringselektronikk). Dette bør følgelig lades i ny og ne, helst hver 3-4 uke.

Test av vinterdekk til bobil

Her er resultatene av de ulike testene. Vianor har test vinnerene. Gode priser for Burstner Club Medlemmer

 

testene. Men først en forklaring til de ulike tabellene:

Bremsing: Dekkenes bremsestrekning er målt på is, snø, våt asfalt og tørr asfalt. Årets tester på is og snø er utført ved temperaturer mellom -6 grader og -8 grader, på våt og tørr asfalt ved + 8 grader. Hastigheten er 27 km/t på is og snø, og bremsestrekningen måles ned til 5 km/t for at bilens ABS-system ikke skal påvirke resultatene, og bremsedataene korrigeres til verdi = stillestående bil. På våt og tørr asfalt er hastigheten 80 km/t og bremsestrekningen måles ned til 5 km/t og korrigertes til verdi = stille stående bil.

Akselerasjon: Dekkenes evne til å gi bilen akselerasjon på is og snø er målt i de samme spesialanleggene som bremsetestene. Årets tester er utført i temperaturområdet -7 til – 8 grader. For å sikre sammenliknbare resultater opp til 27 km/t korrigeres akselerasjonsdata slik at denne måles fra 8 km/t

Sidegrep (Handling): Bilen kjøres på ulike sirkelformede baner der underlaget består av glattpolert is, snø og våt asfalt. Temperaturene varierer fra -1 til -15 grader. På våt asfalt er temperaturen + 8 grader. Her måles rundetidene gjentatte ganger for å få et resultat som representerer dekkets sanne veigrep. På tørr asfalt måles det ikke rundetider, kun en subjektiv vurdering av dekkets oppførsel.

Kjøreegenskaper (Winter road handling): Dekkene kjøres på ordinære vinterveier med snø og is. Temperaturen varierer mellom – 1 og – 15 grader. Her testes/vurderes bilens oppførsel i forhold til styring, grep bremsing og akselerasjon. Subjektive føreropplevelser vurderes opp mot de aktuelle målingene for å se at det er sammenheng mellom resultat på bane og dynamiske egenskaper ute på veien.

Kjøreegenskaper våt- og tørr asfalt: De ulike dekkene kjøres gjentatte ganger på våt bane. Rundetider måles, og dekkenes oppførsel får i tillegg en subjektiv vurdering. På tørr bane måles ikke rundetider – her blir subjektivt vurdert og bedømt av flere testførere med erfaring i evaluering av dekk.

Bremsing på is

Klikk for større tabell. Det er ikke tillatt å lenke direkte til tabellen eller å kopiere den.

Bremsing på snø

Klikk for større tabell. Det er ikke tillatt å lenke direkte til tabellen eller å kopiere den.

Bremsing på tørr asfalt

Klikk for større tabell. Det er ikke tillatt å lenke direkte til tabellen eller å kopiere den.

Resultater dekktest

Klikk for større tabell. Det er ikke tillatt å lenke direkte til tabellen eller å kopiere den.

Nokian Hakkapeliitta C3

Nokian Hakkapeliitta C3
Kortest bremselengde på is av de de tre piggdekkene, og kortest bremselengde av alle de seks dekkene på snø. I særklasse den beste akselerasjonen på is og nest best av alle dekkene på snø. Best handling på vintervei, men har svakere bremseresultater på våt og tørr asfalt. Gode og forutsigbare kjøreegenskaper på is, snø og bar asfalt. Best styrepresisjon og raske og presise unnamanøvre på tørr asfalt.

Michelin Agilis X-Ice North

Michelin Agilis X-Ice North
Dette piggdekket har mer understyring og mindre presisjon enn de to andre piggdekkene når det gjelder bremsing, sidegrep og handling på is og snø. Egenskapene på våt og tørr asfalt imponerer mer. En stivere gummiblanding gir bedre kontroll ved rask svingkjøring, og dekket har kortest bremsetrekning av piggdekkene på våt og tørr asfalt. Dekket er bra, men dårligere enn et personbildekk på våt veibane.

Continental Vanco IceContact

Continental Vanco IceContact
Piggdekket har gode og jevne egenskaper på både is og snø, uten å plassere seg helt i toppen. Understyrer noe mer enn Nokian-dekket på is og snø, men gir en nøytral og stabil kjøreopplevelse på våt asfalt. Under rask kjøring på tørr asfalt krenger bilen mye, og vi ser også at dekket har lang bremsestrekning (som Nokian piggdekket) på tørr asfalt. Dårligst av alle seks på tørr asfalt handling.

Nokian Hakkapeliitta CR3

Nokian Hakkapeliitta CR3
Dette piggfrie dekket overrasker med best bremseegenskaper og sidegrep av alle seks dekkene på is. Bra handling, bremsing og akselerasjon på snø, men når ikke opp til Continental på dette underlaget. Myk gummiblanding gir mer krenging på både våt og tørr asfalt, men oppførselen er konsekvent understyrende. Fin balanse, nøytralitet og styreevne. Gode bremsegenskaper på tørr asfalt.

Michelin Agilis Alpin

Michelin Agilis Alpin
Her har Michelin tatt fram et piggfritt vinterdekk med godt sidegrep, samt gode bremse- og akselerasjonsegenskaper på is, noe svakere på snø. Kjører raskt på våt asfalt, men utfordrende, ettersom føreren ikke får noe varsel før grepet forsvinner. På tørr asfalt oppleves dekket mykt, styringen nummen rundt senter, og bilen gynger ved rask svingkjøring. Moderat bremseevne på våt og tørr asfalt.

Continental VancoVikingContact

Continental VancoVikingContact
Et friksjonsdekk med høy score på mange områder. Kortere bremselengde på is og snø enn alle piggdekkene, med unntak av Nokian, og de beste generelle kjøreegenskaper av alle dekkene på vintervei. Kortest bremselengde av alle seks dekkene på både våt og tørr asfalt. Holder sporvalg og grep godt på vått underlag, men fremstår noe mykt, og dermed mindre stabilt på tørr asfalt ved en unnamanøver.

Konklusjon og sammendrag
Myten om at piggdekk gir økt sikkerhet på snø og is i forhold til friksjonsdekk, er historie. I hver enkelt tabell kan du sammenlikne ytelsene til et piggdekk og et piggfritt friksjonsdekk direkte. Samtidig ser du hvor godt hvert enkelt dekk er i den aktuelle disiplinen. Høyest totalscore får piggdekket Nokian Hakkapeliitta C3, med friksjonsdekket Nokian Hakkapeliitta CR3 på andreplass. På tredjeplass kommer friksjonsdekket Continental VancoVikingContact.
I tabellen med poengsammendragene har vi også helt til slutt valgt å vekte alle poeng fra disipliner på is og snø med 70% viktighet og poengene fra disipliner på våt og tørr asfalt med 30% viktighet, og deretter regnet ut en vektet poengsum. Resultatene blir de samme – finske Nokian har det beste vinterdekket når det virkelig er vinterføre. Kjører du din bobil i overveiende grad på våt asfalt om vinteren, anbefaler vi deg å studere tabellene nøye, og vurdere poengscore opp mot ditt bruksmønster. På våt asfalt scorer friksjonsdekket Continental VancoVikingContact høyest når gjelder bremseegenskaper og handling, og dekket havner på en andreplass totalt.

Venter du på vrakpanten for bobiler?

I april kunne Bobilverden.no fortelle om forslaget til vrakpant for bobiler og enkelte andre kjøretøy og båter. For båter ble bestillingen fra Stortinget gjennomført fra 1. oktober, men bobiler kommer etter om ikke så lenge.

Det var i Statsbudsjettet for 2017 at vrakpant for båter og blant annet bobiler ble vedtatt. Det skal gis et tilskudd på 8250 kroner for «lastebiler, campingbiler og bobiler», og 1000 kroner for mopeder og motorsykler.

Miljødirektoratet sendte i april sitt forslag til gjennomføring til Klima- og miljødepartementet for godkjenning. 30. juni fikk direktoratet klarsignal for å gjennomføre ordningen i tråd med sitt forslag.

Miljødirektoratet foreslo å utvide den etablerte vrakpantordningen, men at deler av pengene for vraket går direkte til behandlingsanleggene fordi dette er mer komplekse biler å behandle som avfall.

Seksjonsleder Pål Spillum i Miljødirektoratet, seksjon for avfall og gjenvinning fortalte i april at det nye tilskuddet vil komme i tillegg til den ordinære vrakpanten på 3000 kroner og at alle bobiler vil omfattes uansett vekt.

Bobilverden.no har i dag spurt Spillum om når den nye tilskuddsordningen kommer. Da svarer han at den nye ordningen for vrakpant vil være på plass i løpet av høsten. Han vil ikke tidfeste det nærmere nå da de arbeider med tekniske sider ved gjennomføringen.

Direktoratet arbeider videre i tråd med sitt forslag og det er klart at noe av vrakpanten vil gå til eier mens resten vil gå til avfallsbehandleren. Fordelingen mellom de to kan ikke Spillum si noe om før ordningen lanseres senere i høst.

Husk å sjekke førerkortet

Førerkortet er en av de viktige forutsetningene for å komme seg på bobiltur. Det er ikke så nøye hvor det ligger, men om du har et som ikke er gyldig… Da er du ille ute å kjøre. Det vil si da har du ikke lov til å kjøre i det hele tatt. Kanskje må du til og med ta førerkortet på nytt. Det gjelder også deg med førerkort for vanlig bil.

 

Etter mer enn et år risikerer du å måtte ta deler av kjøreopplæringen på nytt.

 

Reglene
I lette førerkortklasser (AM, A1, A2, A, B, BE, S, T) er normal gyldighet for førerkortet i 15 år av gangen fram til du fyller 75 år. Det er slutt på at det er gyldig til du er 100 år.
Etter fylte 75 år vil helseattesten påvirke hvor lang tid du får fornyelse.

Tunge førerkortklasser (C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE) har vanligvis 5 års gyldighetsperiode når klassen er tatt eller fornyet etter 10. september 2008. Har du fylt 70 år, er gyldighetstiden 1 år om gangen. Har du fylt 66 år, settes gyldighetstiden til dagen før du fyller 71 år. Ved hver fornyelse må du legge fram helseattest.

Ønsker du å fornye tunge førerkortklasser senere enn 1 år etter utløpsdato, må du bestå ny oppkjøring i tillegg til fremleggelse av ny helseattest. Oppkjøring avlegges i den mest omfattende klassen dersom du ønsker å fornye flere tunge førerkortklasser. Som mest omfattende førerkortklasse regnes i stigende rekkefølge C1/D1, C1E/D1E, C, D, DE og CE.

Dersom ditt vanlige førerkortet for bil inntil 3500 kg er utstedt før 1. april 1979, må du fornye førerkortet før 1. januar 2020.
Er førerkortet ditt utstedt i perioden 1. april 1979 til og med 31. desember 1997, må du fornye førerkortet før 1. januar 2023.
Er førerkortet ditt utstedt i perioden 1. januar 1998 til og med 18. januar 2013, må du fornye førerkortet før 1. januar 2033.
Er førerkortet ditt utstedt etter 19. januar 2013 kan du se i kolonne 11 på baksiden av førerkortet for fristen på når det må fornyes.

Med vanlig førerkort har du altså litt bedre tid på deg før nye regler slår ut i praksis. Men om du har utvidet førerkort, sjekk førerkortet NÅ.

Slik sjekker du brannslukkingsapparatet!

Du har selvfølgelig et brannslukkingsapparat i bobilen. Mange slurver med kontrollen av slukkerne. Er du en av dem?

I bobilen skal du ha et apparat på minimum 2 kg. Men det må kontrolleres med jevne mellomrom.
– De fleste vet ikke at røykvarslere, brannslukkere og brannslanger har holdbarhetsdato, og må kontrolleres jevnlig. I en travel hverdag kommer nok både kontroll og vedlikehold av brannsikkerhetsutstyr langt ned på prioriteringslisten, sier Jan Olav Nilssen, ansvarlig for skadeforebygging i forsikringsselskapet If. Han snakker like mye om slukkeutstyret du har hjemme i anledning den årlige brannvernuka.

Sjekk pulverapparatet selv
– Én gang i året bør du vende slukkeren opp ned og legge øret inntil. Lytt etter lyden av pulver som sildrer nedover. Dette er en fin kontroll, som samtidig motvirker at pulveret forsteiner seg. I tillegg bør du sjekke at pilen står på grønt og at plomberingen er intakt, sier branninstruktør Audun Olsen-Skaldehaug i Oslo brann- og redningsetat. Se video nederst på siden.

Slukkeskum varer ikke evig
Sprayflasker med slukkeskum er blitt vanlige, og kan slukke små branner for eksempel på kjøkkenet. Disse har normalt en holdbarhet på fem år. Deretter bør de skrotes.

– ”Best før”-datoen står som regel på undersiden av sprayflasken. Slukkeskum er et godt supplement for å øke brannsikkerheten, men erstatter ikke pulverapparatet, sier Olsen-Skaldehaug.

Dersom du skal sette inn bobilen for vinteren kan det virke litt bortkastet å ta kontrollen nå, men noter i kalenderen at du sjekker pulverapparatet når du tar ut bobilen til våren. Kjører du hele året, ta sjekken før du glemmer det.

Hva sier loven om tuning av bobil?

Hva sier loven om ombygging og tuning av kjøretøy?

Her får du vite litt om hva loven, Statens vegvesen og tuningfirmaer sier om tuning og ombygging av bobiler og andre kjøretøy, og hva som må gjøres.

Hva regnes som ombygging?

Ombygging av kjøretøyer inkluderer alle forandringer som fører til at kjøretøyets tekniske spesifikasjoner og utseende blir endret i forhold til hvordan det var da det ble registrert for bruk i Norge.

Kjøretøy anses som ombygd når det:

 • Endrer motoreffekt, inkludert «tuning» og «trimming».
 • Skifter kjøretøygruppe, for eksempel fra varebil til campingbil.
 • Endrer tekniske spesifikasjoner, som aksel, totalvekt eller senking eller heving av understell
 • Endring av drivstoffmiddel, for eksempel gass, diesel eller el-drift

Godkjenning av ombygde kjøretøy

Alle ombygde kjøretøy skal godkjennes på nytt av en av Statens vegvesens trafikkstasjoner.

I tillegg må kjøretøy godkjennes dersom felger eller dekkdimensjoner ikke lenger er i henhold til kjøretøyfabrikantens spesifikasjoner. Detaljer om dette finnes ofte i vognkortet eller i kjøretøyets instruksjonsbok.

Gjøre tuning lovlig

Fra en tuning leverandør har vi fått en kommentar mhp lovligheten med tuning av bobiler:
Det er to faktorer:

 1. Manglende avgifter, Dette trappes riktig nok ned til 0 i løpet av en 10 års periode, men dog! ( er bilen noen år og ikke har så mye HK før oppgradering trenger dette absolutt for mange ikke koste mye, og mange ønsker å gjøre det)
 2. Så er det en ting til hvis en vil / skulle gjøre dette 100% lovlig. Her erfarer vi at de lokale biltilsyn gjør det forskjellig hvis en vil oppgi dette. Noen sier Ok og det er OK. Men mange krever :

A: Tûv godkjenning av settet, ikke bare produksjons messig, men til hver enkelt bilmerke, modell og HK.
B: I tillegg krever de så dokumentasjon fra bilmerket, importøren, hva som kreves mht bremser, dempere etc.

Resultatet av pkt 2A og B er det i praksis stopper opp. Bilimportøren er som oftest ikke interesert i å bruke tid på dette.
Mange seriøse tuning firmaer har TÛV gokjent produksjons prosess generelt mht hard og software. Men ikke inn på hvert bilmerke ned til motormodell.

Så min lille personlig mening er at hadde myndigheten gjort det enklere å delt helt opp i to. At en bileier kunne betale inn avgiften, men så latt oppgraderingen mht vognkort likevel være bileiers ansvar og » kan utelates». Da ville mange flere oppgitt mht avgifter

Utdrag fra Kjøretøyforskriften

§ 1-4. Ombygging av kjøretøyer

1. Når et kjøretøy ombygges til annen kjøretøygruppe, skal kjøretøyet tilfredsstille de krav som gjelder for den nye gruppen. Dog kan kjøretøy som har vært registrert i Norge i minst 3 år, ombygges til annen kjøretøygruppe uten at kjøretøyet kreves å oppfylle de krav til støy, avgass, bremser og kollisjonsegenskaper som gjelder for den nye gruppen.

2. Med mindre annet fremgår, og bortsett fra unntaket i nr. 1, skal de kravene gjelde som gjaldt på det tidspunktet kjøretøyet ble registrert første gang eller tatt i bruk uten registreringsplikt i Norge.

3. Når et kjøretøy ombygges til annen kjøretøygruppe, skal, med mindre annet fremgår, de definisjoner og klassifiseringsregler gjelde som gjelder på tidspunktet for omregistreringen. For kjøretøy, som ikke er registreringspliktig (når ombyggingen er foretatt), gjelder tilsvarende, dog slik at tidspunktet for avsluttet ombygging er avgjørende.

4. Bestemmelsene i denne paragraf gjelder ikke dersom annet fremgår av reglene for EØF-typegodkjenning.

Bobiler og nyttelast

Mange bobiler blir overlastet på grunn av det legges for mye ting inn i den i forhold til lasteevnen. Man sjekker om bobilen er overbelastet ved å veie den. Den må veies når den er fullastet, last opp med hva du normalt ville hatt med deg på bobiltur, inkludert passasjerer, mat, klær, drivstoff, vann, propan, proviant, tilhenger, sykler, skiboks og annet må også inkluderes.

Hvordan veie en Bobil

Kjør den fullastede bobilen til en veiestasjon. Statens vegvesen har mange av disse rundt i Norge så ring og hør hvor den nærmeste er for deg.

Kjør bobilen på vekten slik at bare forakselen er på plattformen. Bobilen er da halveis på vekten, noter denne vekten som er vekten på forakselsen. Deretter kjører du fram til hele bobilen er på vekten. Det er totalvekt som gis nå. Kjør deretter bobilen framover slik at bare bakakselen er på vekten og noter vekten.

Noen vekter er enklere enn andre ved at plattformen er firedelt slik at den veger de ulike punkter samtidig.

Opplysninger om tillatt vekt på akslingene finner du i bobilens vognkort, punkt 8.

Nå som du har fått vekten på akslene på bobilen har du fortsatt litt mer arbeid å gjøre. Du må også få individuelle tillatte vekter hvis de er oppgitt i vognkort eller bobilens manual.

For å bestemme hvordan vekten er fordelt i forhold til din bobils spesifikasjoner, se i vognkort. Se på tillatt totalvekt og sammenlign den med den vekt du er kommet fram til. Dersom det du registrerer at vekten er høyere enn tillatt totalvekt er bobilen overbelastet og du må fjerne noen elementer og veie den igjen.

Finn tillatt aksellast for forakselen. Sammenlign denne vekten med registrert vekt for forakselen. Dersom den noterte vekten er større enn tillatt vekt for foraksel er bobilen overbelastet og du må enten fjerne enkelte elementer fra forparten av bobilen, eller flytte noen elementer fra front til bakre og veie igjen.

Finn tillatt vekt for bakakselen. Sammenlign dette nummeret med vekten du har registrert for bakakselen. Dersom det registreres vekt som er større enn tillatt vekt for bakakselen er den overbelastet og du må enten fjerne noen elementer fra baksiden av bobilen, eller flytte noen elementer fra baksiden til fronten.

Hvis de fremre og bakre aksler er innenfor produsentens spesifikasjoner, kan det ene hjulet på en aksel fortsatt være overbelastet. Sammenlign side til side tillatte vekter for hver aksel. Pass på at hver hjulstillings vekt er så nær halvparten av den totale aksellast som mulig. Hvis ikke, flytt noen elementer.

Dette er ganske mye å huske på men det kan ha stor betydning for bobilens kjøreegenskaper og bremseeffekt.